Beer Can Burgers

Dela detta på Facebook

Ja, jag vet. Jag är lite sen. Men i helgen gjorde vi faktiskt en variant på ”Beer Can Burgers”. Vi gjorde dom i ugnen och jag gjorde så här:

ca 250 g färs per burgare
1 bit finhackad purjolök
1 finhackad röd paprika
1 finhackad grön paprika
1 finhackad gul lök
1 påse cheddar/mozzarella
1 pkt bacon.

Forma 250 grams runda bollar av färsen. Sätt i ett glas i lagom storlek så att det blir ca 1 cm kant runt om.
Stek på lök, paprika, purjo lite snabbt i stekpannan.
Fyll köttfärsskålarna med fyllningen. Toppa med den rivna osten.
Stek mitt i ugnen i ca 1 timme i 180 grader.

Vi hade hemgjorda potatisklyftor med kall bearnaiessås och en annan kall sås till. Supergott.

Korv och potatis med senapssås

Dela detta på Facebook

Superenkel och faktiskt väldigt god vardagsrätt. Jag har ofta potatis hemma eftersom jag älskar allt med potatis. Och vilken korv man använder är en smaksak. Falukorv, grillkorv, lunchkorv, frukostkorv….. Stekt korv tycker jag är godast.

Stek korven och koka potatis.

Recept senapssås:
Smält 2-3 msk smör i en gryta
Rör i 2-3 msk mjöl
Späd med 4-5 dl mjölk och rör om hela tiden.
Ha i ca 1-2 tsk valfri senap (använder oftast Slotts original)
Salta och peppra efter smak.
Låt koka upp och tjockna till lagom konsistens. Den ska inte vara tjock, men heller inte simmig.

Jag kör aldrig på mått när jag gör senapssås, jag gör en vit grundsås på känn och kryddar sen upp den så att det blir som jag gillar.

 

Kladdkaka med Nutellatäcke

Dela detta på Facebook

Hittade ett recept där det egentligen skulle vara Nutella i smeten. Men det glömde jag. Och den blev alldeles fantastiskt god ändå. Jag la ett lager Nutella ovanpå.

Ingredienser:

Till formen:

  • ca 2 msk smör
  • ca 3 msk kokosflingor
    • eller  ca 2 msk ströbröd

Kladdkaka:

  • 150 g smör
  • 3 st ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 1.5 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 0.75 dl kakao
  • 2 dl (120 g) vetemjöl

Garnering:

  • ca 1-1.5 dl nutella
  • ev. ca 1 tsk florsocker

Servering:

  • ca 4 dl vispgrädde
  • ev. ca 300 g hallon

Gör så här:

    1. Smält smöret på svag värme.

      (När drygt hälften av smöret har smält kan du ta bort kastrullen från värmen och röra om då och då så smälter resten och det slipper bli onödigt varmt.)

    2. Smörj en rund pajform eller form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Beströ den med kokosflingor eller ströbröd.
    3. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa till en ljus pösig smet, gärna med elvisp.

      (Somliga hävdar att kladdkakor kan bli torra av att använda elvisp. Det stämmer inte. Texturen blir lite grövre utan elvisp, men kladdigheten beror på gräddningstiden i ugnen och att man inte tar för mycket vetemjöl.)

    4. Tillsätt vaniljsocker, salt och kakao. Vispa till en jämn smet.
    5. Blanda det smälta smöret (som är lite varmt eller ljummet) med nutellan till en jämn smet.
    6. Tillsätt vetemjölet och smör- och nutellablandningen till kladdkakesmeten. Blanda till en jämn smet (det går bra att använda elvisp på lägsta hastigheten). Blanda inte längre tid än att smeten är blandad.

      (När du mäter upp vetemjölet, häll upp det eller väg det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket leder till en torrare kladdkaka.)

    7. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 15 minuter. Smeten ska vara lite lös i mitten. (Om man försiktigt skakar kakan så ska den ”gunga” i mitten.)

      (Tänk på att tiden i ugnen är avgörande för att få den krämiga konsistensen och formens storlek (yta) spelar stor roll. Om du har använt en större form än 24 cm i diameter, ta då kortare tid i ugnen. Om du har en mindre form så blir tiden i ugnen längre, gissningsvis behöver en form på ca 21 cm i diameter ca 20 min i ugnen.

    8. Nutellan till garneringen kan man antingen breda på direkt när kakan är varm, då smälter nutellan av kakans värme och man kan breda ut den, dock så blir nutellan lite blandad med kaksmet, det blir väldigt gott men kanske inte lika snyggt som alternativet att man breder på nutellan när kladdkakan svalnat. Om det är svårt att breda ut nutellan kan man värma den lite i mikron. Man kan även klicka ut nutellan och/eller göra något fint mönster.

      Låt nutellakladdkakan svalna lite i rumstemperatur först men ställ in den så fort som möjligt i kylskåp och låt stå där tills den är kylskåpstempererad (eller längre tid). Då är den perfekt krämig.

    9. Vid servering: Pudra eventuellt över lite florsocker över nutellakladdkakan. Vispa grädden och tina hallonen.

      Servera nutellakladdkakan med grädden och hallonen. Ät och njut!

Avocadoröra med räkor och rödlök

Dela detta på Facebook

Jag gjorde en röra av avocado och cremefraiche och la upp i coctailglas. Receptet hittade jag på nätet. Var lite snål på räkorna på bilden, det ska absolut vara fler precis som det står i receptet.

  • 2 st avokado, mogna
  • 2,5 dl crème fraîche, 34 %(går bra med lägre fetthalt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm citronpeppar
  • 1 st rödlök, liten, finhackad
  • 60 st räkor, färska, skalade (15 räkor på varje glas)
  • 4 st dillvippor
  • 4 st citronskivor, små

Lasagne a la Trattoria Mondello

Dela detta på Facebook

Jag har gjort lasagne många gånger. Och tyckt att den smakat helt ok. Men så var jag i London förra veckan och åt den absolut godaste lasagne jag ätit i hela mitt liv. Restaurangen heter Trattoria Mondello och ligger på Goodge Street. Siciliansk familj driver den. Väl hemkommen med smaken i färskt minne försökte jag göra en likadan. Jag har lyckats till 99%.

Jag har köpt portionsformar på IKEA, för det är lixom halva grejen. Att få sin egen form med lasagne.

Bryn köttfärs, lök och krydda med salt och peppar. Häll på passerade tomater och låt koka ihop så att mycket vätska försvinner. Krydda med basilika, salt och peppar.

Använd färska lasagneplattor och klipp dom i lagom storlek för formarna.

Gör en béchamelsås. Jag börjar med smält smör, häller i mjöl ”på ett höfs” som vi säger i Värmland. Sänk värmen till hälften och späd med mjölk lite i taget så att såsen blir fluffig. När såsen har en krämig konstistens, stäng av plattan och vispa i riven ost både vanlig och mozarella. Mängden sås beror på hur mycket lasagne du ska göra. Regel nr 1 är hellre för mycket béchamelsås och du får ha bort lite än att du står med för lite.

Börja med att lägga béchamelsås i botten på formen/formarna. Lägg därefter på pastaplattan, köttfärs, béchamelsås, pastaplatta osv tills du är nöjd. Avsluta med köttfärssås och béchamelsås högst upp.

In i ugnen på 200 gr ca 15-20 minuter.

Gudomligt gott!

IMG_5789

 

Kickis sallad

Dela detta på Facebook

Hos familjen Persson på Aspliden åt jag denna sallad första gången. Och vi har gjort den många gånger sen dess. Lite väl mycket ingredienser, men jag lovar, alla fyller sin smak =)

6 pers

1 grillad kyckling
1 ½ hg rökt skinka i tärningar
2 hg ost (grevé eller liknande i tärningar)
3-5 hg räkor
1/2 hg isberssallad
gröna ärtor (litet pkt)
1 röd paprika
gurktärningar
2 ½-3 dl ris + 1 buljontärning och dubbelt så mycket vatten som det står.
Koktid 20 min.
3 dl gräddfil
3/4 dl majonäs
2 tsk curry
1 tsk salladskrydda
1 msk senap
1 knippe dill
den vita delen av en purjolök

Blanda gräddfil, majonäs, curry, salladskrydda, senap, dill och purjo med riset en
dag före salladen ska serveras.

Sally´s fisk Bon-Jour

Dela detta på Facebook

Jag jobbade på Dejeskolan i ganska många år. En period fick även administratörerna äta ”social lunch”, dvs gå och äta i matsalen ihop med eleverna. Jag valde tisdag, för då var det fisk och fisk var jag rätt dålig på att tillaga då. Om det inte var fiskpinnar typ. Den här rätten serverades ibland. Jag fick receptet av Sally Byström som var husmor. Håll till godo, det är RIKTIGT gott! Det är från det här receptet jag har kommit på Lax i folie på grillen.

2 pers

1 pkt torsk a 400 g
1 burk Creme Bonjour (naturell)
ca ½ dl klippt gräslök
1 burk creme fraiche (ej lätt)
ca ½ dl klippt dill
salt

Lägg fisken i en ugnsäker form. Salta och peppra. Blanda Creme Fraiche, Creme BonJour, dill och gräslök. Bred blandningen över fisken. Gratinera i ugn 175 C ca 40-50 min.

Servera med kokt potatis, gärna pressad och ett vin vitt.

Ann-Sofies köttfärspaj

Dela detta på Facebook

Den här köttfärspajen påminner inte om någon annan köttfärspaj jag nånsin ätit. Minns att när vi skulle laga den tillsammans, jag och Ann-Sofie på Poppelgränd så var jag skeptisk. Senap? Basilika? Ärtor, majs och paprika? Men den är supergod ihop med en grönsallad. Receptet är som följer:

4 pers

PAJDEG
225 g smör
4 1/2 dl mjöl
4 msk vatten
2 krm salt

Klä en eldfast form (ca 27 cm i diameter). Sätt fast pajskalet med folie runt kanten på formen. Förgrädda pajskalet ca 10-15 min i 200 C.

FYLLNING
1 purjolök
400 g köttfärs
1 burk Creme Fraiche (ej lätt)
1 tsk basilika
1 tsk senap
300 g fryst grönsaksblandning med ärtor, majs och paprika (tinas upp)
riven ost

Stek köttfärsen och purjolöken och blanda i Creme Fraiche, grönsaker och kryddor. Fyll pajskalet och grädda i ugn i 225 C i ca 20 minuter.

Serveras med en grönsallad och rött vin.