Vinterpaj

Dela detta på Facebook

Det här är nog Tomas recept egentligen som han hittat på nätet, som han gjorde en gång när jag var hos Malin på tjejmiddag. Kan nog inte räkna hur många gånger vi gjort den sen dess =) Det är en mäktig paj så är ni fler än två, halvera receptet eller frys in det som blir kvar.

Pajdeg:
100g smör
3dl vetemjöl
1dl riven ost
3msk vatten

Fyllning:
500g färs
200g champinjoner (kan uteslutas, vilket jag alltid gjort)
1 pkt bacon
1 liten purjolök
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
½ tsk vitpeppar
2½ msk soja
3 msk tomatpure
2 dl hett vatten
1 burk creme fraiche
2 dl riven ost

1. Börja med att blanda ihop ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare för snabbare tillverkning. Går även bra att göra det för hand.

2. Tryck sedan ut degen i en pajform, eller två lite mindre formar, nagga lite lätt och förgrädda sedan i ugnen ca 10-15 min på 200 grader. Den ska inte få för mycket färg. Ta i såna fall ut den lite tidigare.

3. Börja med att steka baconet snudd på knaperstek. Stek därefter köttfärsen. Blanda i purjolöken och låt den bli mjuk. Tillsätt tomatpurén, vitlöken och sojan. Rör runt tills allt har fått samma färg. Tillsätt sedan cremefraichen och till sist vattnet. Den kommer se lite rinnig ut, men det är för att vattnet kommer dunsta i ugnen sen. Sojan ger mycket saltsmak, men vill man ha mer så saltar och pepprar man efter smak..

4. Fyll sedan pajformen, med den förgräddade degen, avsluta med den rivna osten på toppen, behöver inte vara 2 dl, utan ta efter önskemål. Grädda sedan i 225 grader i ungefär 15 min, eller tills osten börjar bli gyllenbrun. Innan serveringen, låt pajen stå några minuter för bästa resultat! Smaklig måltid!

vinterpaj

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *